SPOSOBY GOTOWANIA PODCZAS DIETY

Dieta jest bardzo ważna w naszym życiu, bo jeśli jest ona zbilansowana, nasz organizm dostaje
wszystkie potrzebne wartości odżywcze. Słowo dieta jest kojarzone najczęściej z odchudzaniem i choć dieta ma wiele znaczeń, to najczęściej wprowadzamy ją w życie wówczas, gdy chcemy zrzucić zbędne kilogramy.

Należy jednak pamiętać, że w tym celu nie powinniśmy skupiać się tylko i wyłącznie na tym co jemy, bowiem bardzo ważne jest także to w jaki sposób przygotowujemy potrawy. Często to smażenie, duszenie czy pieczenie jest tym, co decyduje o kaloryczności potraw. Dobrym przykładem jest postrzeganie ziemniaków jako bardzo kalorycznych i choć można znaleźć dla nich mniej kaloryczny zamiennik, to nie tyle same ziemniaki powinny zostać wyeliminowane z diety osób odchudzających się, co sosy, którymi te ziemniaki są polane, a są to często sosy tłuste i ciężkie.

Nie ma w tym nic złego, aby od czasu do czasu zjeść coś smażonego, nawet jeśli się odchudzamy, ale stawiając na lekką dietę, powinniśmy skupić się na tym, aby przyrządzane posiłki posiadały możliwie najmniejszą zawartość dodawanego tłuszczu, a najlepiej jeśli jego ilość wyeliminujemy całkowicie. Pierwszym i najczęściej polecanym sposobem jest gotowanie na parze, które czasem uważane jest za nudne, a potrawy tak przygotowywane określane są mianem mdłych. Nic bardziej mylnego, szczególnie jeśli wiemy jak przyrządzać posiłki w garnkach do gotowania na parze. Jeżeli chcemy aby posiłki były pełne smaku i pachnące, możemy zastosować jeden z dwóch sposobów, a najlepiej je ze sobą połączyć. Pierwszy sposób zależy od tego jakie potrawy przygotowujemy. Jeżeli zamierzamy przyrządzić rybę lub inny rodzaj mięs, wcześniej warto takie mięsa przyprawić lub użyć delikatnej marynaty, pozostawiając w niej mięso przez określony czas. W przypadku wieprzowiny czas ten powinien być dłuższy niż gdybyśmy przyprawiali drób niż ryby. Warzywa najlepiej pozostawić bez żadnych przypraw, a jeśli już chcemy jakichś użyć, to używajmy ziół, zarówno świeżych jak i suszonych. Drugim sposobem doprawiania potraw jest wrzucenie do wody odrobiny ziół i soli. W ten sposób smak będzie rozchodził się równomiernie, a to jaki uzyskamy efekt, będzie zależało od rodzaju użytych ziół, przy czym warto zaznaczyć, że najlepiej do tego celu sprawdzają się zioła suszone, które przed dodaniem do wody warto delikatnie rozetrzeć w dłoniach w celu wydobycia z nich większego aromatu. Niektóre ranki do gotowania na parze posiadają kilka poziomów na których możemy układać składniki. Warto pamiętać, że na najniższych poziomach powinniśmy układać te składniki, które wymagają najdłuższego czasu gotowania, czyli na przykład mięso. Pamiętajmy także, aby nie układać składników jeden na drugim i zostawić miedzy nimi drobne szczeliny, tak aby para miała swobodny przepływ i mogła dotrzeć do każdego zakamarka naczynia. Oczywiście gotowanie na parze nie jest jedynym sposobem na zdrowsze przyrządzanie potraw. Możemy je także gotować w standardowym garnku, a jeśli mamy ochotę coś usmażyć, używajmy do tego celu patelni z powłoką teflonową. Taka powłoka znacznie zmniejsza ryzyko przywierania potraw, więc możemy smażyć z użyciem bardzo małej ilości tłuszczu. Jeżeli smażymy mięsa, możemy położyć je na suchą patelnię i zapalić pod nimi minimalny płomień. W ten sposób patelnia nagrzeje się powoli, wytapiając z mięsa część tłuszczu, na którym następnie mięso będzie się smażyć.

Gotowanie na parze i inne sposoby przyrządzania mniej kalorycznych posiłków poleca się nie tylko osobom, które chcą zrzucić nadmierne kilogramy, ale każdemu, kto chce od czasu do czasu dać żołądkowi i wątrobie odrobinę wytchnienia. Gotowanie w taki sposób to nie tylko krok ku zdrowszej diecie , ale także sposób na wzbogacenie jadłospisu o inne smaki, ponieważ ugotowane na parze potrawy są zwyczajnie smaczne, zwłaszcza jeśli wiemy jak je przygotowywać. Jeżeli chcemy połączyć zdrowie i nowe, ciekawe smaki, to wybór garnków do gotowania na parze będzie bez wątpienia dobrym pomysłem.

Przy współpracy z: https://naczynia.olkusz.pl/

Opublikowano w

  1. Gotowanie na parze to najlepszy i najzdrowszy sposób na gotowanie w trakcie odchudzania i nie tylko.

    Odpowiedz

  2. Bardzo cenne porady 🙂 Sama osobiście jestem na diecie. Chciałam zrzucić trochę kilogramów i dodatkowo oczyścić organizm 🙂 Odkąd pamiętam lubiłam jeść dużo smażonych rzeczy. Powiedziałam sobie dość 🙂 Zaczęłam jeść więcej potraw na parze. Czuję się po nich lekko i zdrowo. Mniej się męczę. Dodatkowo piję dużo wody, jednak długo nie mogłam się do tego przekonać. Znalazłam moją ulubioną zieloną Piwniczankę. Uwielbiam jej delikatny smak 🙂 najlepiej smakuje mi w połączeniu z cytryną. Dla lepszych efektów ćwiczę parę razy w tygodniu na siłowni. To wszystko sprawiło, że jest mnie ,, mniej” oraz czuję się dużo lepiej 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *