Masło z nerkowców

Niektórzy z nas wciąż nie mają świadomości, że istnieją masła orzechowe robione nie tylko z popularnych orzeszków ziemnych ( orzechów arachidowych). W wyspecjalizowanych sklepach z produktami ze zdrową żywnością znajdziemy masła orzechowe 100% z takich odmian jak nerkowce, migdały, orzeszki pinii, orzechy laskowe, pistacje, sezam, słonecznik czy nawet z pestek dyni.

masła orzechowe

W tym artykule skupimy się na scharakteryzowaniu masła z najbardziej cennych pod względem wartości odżywczych i jednocześnie najsmaczniejszych orzechów – nerkowców. Nie bez powodu zostało użyte określenie „cenne”. 

Nerkowce wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego, właśnie dzięki sporej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zapobiegają podnoszeniu się poziomu cholesterolu we krwi, a także dbają o kondycje naszych naczyń krwionośnych. Dodatkowo orzechy nerkowca zawierają duże ilości ważnego dla zdrowia pierwiastka – Potasu. W konsekwencji, nerkowce mogą chronić nas przed rozwojem cukrzycy typu drugiego. Ponadto, to właśnie te orzechy posiadają wiele witamin z grupy B, dlatego wspomagają pracę układu nerwowego. Są one także bogatym źródłem niacyny, która poprawia pamięć i koncentrację oraz dodaje energii. Orzechy nerkowca zawierają bowiem selen oraz cynk, które to pozwalają zachować piękne włosy i paznokcie i korzystnie wpływają na układ hormonalny. Ze względu na sporą zawartość tego ostatniego pierwiastka, nerkowce są szczególnie polecane osobom, które zmagają się ze słabymi włosami.

Masło z nerkowców – domowy przepis

Dlaczego by więc nie zrobić pysznego masła z tych drogocennych orzechów? Przepis na nie jest naprawdę prosty, a o jego prozdrowotnych właściwościach nie trzeba już chyba nikogo dłużej przekonywać. Robiąc masło w nerkowców samodzielnie wystarczy jedynie orzechy zblendować do czasu aż powstanie z nich odpowiedniej gładkości masa. Oczywiście można także przed miksowaniem orzeszki uprażyć w piekarniku bądź na suchej patelni. To sprawi, że smak masła będzie jeszcze głębszy. Po uzyskaniu odpowiedniej masy należy przełożyć ją do słoiczka i przechowywać w temperaturze pokojowej. A dla bardziej leniwych – jest możliwość zakupu masła z nerkowców w sklepie ze zdrową żywnością. W tym wypadku zwracaj uwagę aby takie masło zawierało 100% orzechów, bez dodatku soli, cukru, konserwantów czy oleju palmowego. Cena takie masła oscyluje w granicy 30-50zł za 500g opakowanie.

Takie masło można swobodnie serwować na słodko, jak i na słono. Najlepiej samemu eksperymentować i tworzyć z użyciem masła z nerkowców swoje własne dania. Idealnie sprawdza się jako dodatek do porannej owsianki lub białkowych naleśników w stylu Pancake.

przepisy masło z nerkowców

Popularną możliwością jest na pewno dodawanie do gotowego masła odrobiny soli czy pieprzu. Taka wytrawna wersja doskonale pasuje do kanapek. Inną opcją jest stworzenie słodkiego masła. Jednak wtedy należy pamiętać o tym, aby posłodzić je czymś zdrowym jak miód czy naturalna substancja słodząca jak stewia, ksylitol czy zyskujący ostatnimi czasy popularność- erytrytol.  Masło z nerkowców można także wykorzystać jako składnik deserów. Na przykład jako dodatek do wegańskiego czy tradycyjnego sernika. Wiele osób lubi także gdy słony smak przenika się ze słodkim. Dlatego właśnie zachęcamy do eksperymentów i dzielenia się swoimi przepisami z użyciem tego pysznego i zdrowego masła.

Często w kontekście orzechów myśli się o tym, że są one dość tłuste, a co za tym idzie mogą powodować przyrost tkanki tłuszczowej. Jednak okazuje się, że orzechy nerkowca są jednymi z mniej kalorycznych, a dodatkowo udowodnione zostało ich działanie, które powoduje uczucie sytości. Naukowcy przekonują, że wystarczy jedynie garść orzechów dziennie (na przykład nerkowców), aby zminimalizować uczucie głodu oraz warstwę tłuszczu w okolicach naszego brzucha. Orzechy podnoszą bowiem poziom serotoniny w organizmie, która nie tylko zmniejsza apetyt, ale także znacząco poprawia nastrój. Poza tym orzechy nerkowca zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, które sprzyjają szybszej utracie wagi.

Masło z nerkowców to także bardzo dobry dodatek do domowych kremów kanapkowych czy koktajli. Zmiksuj jednego banana, pół awokado, dodaj łyżkę naturalnego kakao i taką samą ilość masła z nerkowców. I już gotowe!! Wyjątkowe w smaku masło jest świetną przekąską odpowiednią zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych. Orzechy nerkowca to także bardzo dobra przekąska dla osób cierpiących na cukrzycę czy też dziedzicznie narażonych na insulinooporność. Wyciąg z orzechów nerkowca odpowiednio stymuluje proces wchłaniania glukozy przez komórki naszych mięśni oraz poprawia wrażliwość tkanek na insulinę. Korzystnie wpływa na profil lipidowy oraz ogólną kondycję naczyń krwionośnych właśnie dzięki dużej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nerkowce są także bardzo bogate w potas stabilizujący ciśnienie krwi, magnez rozszerzający tętnice oraz witaminę K, która zapobiega zakrzepom.

Orzechy nerkowca występują w kuchni indyjskiej, która jest przecież uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie. Często występują z kolendrą, krewetkami czy kokosem. Na uroczystości z okazji różnorakich hinduskich świąt, nerkowce drobno mieli się, a następnie łączy z roztopionym masłem i syropem cukrowym, uzyskując w ten sposób smaczny deser o nazwie barfi.

 

Opublikowano w

Komentarze w “Masło z nerkowców

  1. Kocham masło z każdych orzechów w każdej formie! Zrób artykuł z przepisami, które zawierają masło orzechowe.

    Odpowiedz

  2. Probowaliscie moze maslo z nerkowcow? Ja odkrylam je w sklepie Krukam i teraz jak skladam zamowienie to ono zawsze laduje w koszyku. Mozna sie uzaleznic 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *