dieta bezglutenowa

O co chodzi z tym glutenem?

Od kilku lat temat glutenu nie schodzi z pierwszych stron gazet, programów śniadaniowych czy ust znanych influencerek. O co właściwie chodzi? Skąd tak duże zainteresowanie tematem i zamieszanie wokół. Postaram się odpowiedzieć na to, w dzisiejszym artykule.

Czym jest gluten?

W najprostszych, żołnierskich słowach gluten to białko roślinne, które znajduje się w jęczmieniu, pszenicy, owsie i życie. Nie wdając się w szczegóły, dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu z jadłospisu produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień a także owies – głównie z tego względu, że może być zanieczyszczony innymi zbożami.
Jakie są objawy nietolerancji na gluten?
Nietolerancja na gluten może objawiać się w postaci biegunek, wzdęć bądź szybkiego chudnięcia. Jednak niektórzy z nas nie mają żadnych tego typu objaw. Pomyślisz sobie: „co z tego, że jestem uczulona, trochę przecież mogę”. Tutaj możesz się mylić, gdyż nawet najmniejsza ilość glutenu może prowadzić do uszkodzenia śluzówki jelita cienkiego, co powoduje zanik kosmków jelitowych, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych. Niestety na skutek uszkodzeń dochodzi do nieprawidłowego trawienia i wchłaniania pokarmów oraz do zaburzenia motoryki jelit, co w konsekwencji prowadzi do niedoboru żywieniowego i zdrowotnych komplikacji.
Dieta bezglutenowa? To co mogę jeść?

wchłanianie składników odżywczych

Wiemy, już czego nie możesz jeść, jeżeli masz nietolerancje na produkty zawierające gluten, co w takim razie możesz jeść. Produkty bezglutenowe:

• biały i brązowy ryż,
• gryka, kukurydza, proso, amarantus, quinoa,
• kasza gryczana, jaglana z prosa,
• kaszki i płatki ryżowe,
• gotowe mieszanki mączne bezglutenowe,
• chrupki kukurydziane,
• mięso, ryby, jaja,
• mleko i produkty mleczne,
• tłuszcze w postaci: masło, margaryna, smalec, oliwa z oliwek, olej roślinny
• warzywa i przetwory z warzyw,
• owoce,
• nasiona strączkowe,
• orzechy.

O diecie bezglutenowej słów parę

Pamiętajcie, że dieta bezglutenowa to coś więcej niż sama dieta. Oczywiście niektórzy mogą traktować ją jako modę, ale dla większości osób jest ona lekarstwem. W przypadku podejrzenia, że możesz cierpieć na nietolerancje glutenu skontaktuj się z lekarzem, który przeprowadzi dokładne badania. Nie diagnozuj się sam, może Cię to sporo kosztować.

Opublikowano w

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.