Jak zrobić zdrową dietetyczną sałatkę?

Szukacie inspiracji na zdrowe dania? Dziś mnie natchnęło i postanowiłam podzielić się z Wami wiedzą o przygotowywaniu pysznych, zdrowych sałatek. Nie będzie to zwyczajny przepis na sałatkę, jakie istnieją na tysiącu innych stron. Zamiast tego, podam wam ogólne reguły tworzenia smacznych i dietetycznych sałatek. Dzięki nim będziecie zawsze wiedziały jak przygotować dobrą sałatkę, codziennie. No to zaczynamy.

Podstawa sałatki

Podstawą każdej dobrej sałatki jest sałata. Możecie wybrać sobie jaką tylko chcecie. Rodzajów jest dużo. Tylko nigdy, przenigdy w życiu nie wybierajcie rukoli. Rukola jest sałatową klątwą i kompletnie nie nadaje się do jedzenia. Wykręca twarz wszystkim tym, którzy byli na tyle głupi, aby jej spróbować. Krążą słuchy, że rukola jest najbardziej gorzkim warzywem i ogólnie najbardziej gorzką substancją znaną człowiekowi. Myślę, że to prawda. Jak nie macie żadnej sałaty to możecie użyć nawet kartonu zamiast niej, byle nie rukoli.

Warzywa i owoce

No, tutaj możemy puścić wodze fantazji. Pomysłów na świeże dodatki są setki i tysiące. Możecie wybrać dowolne warzywo albo owoc, zmieszać z jakimś innym i zobaczyć, czy będzie pasowało. Osobiście przetestowałam już kilkaset warzyw i owoców oraz zrobiłam z nich tysiące sałatek. Te oto składniki najbardziej przypadły mi do gustu:

  • seler
  • fasolka szparagowa
  • buraki
  • banany
  • maliny
  • truskawki
  • agrest
  • aronia
  • poziomki
  • bób
  • ogórki kiszone
  • kapusta kiszona
  • grzyby w occie

Można dowolnie łączyć te składniki, np. bób + banany lub ogórki kiszone + maliny. Testujemy te kombinacje i patrzymy, czy będą nam smakować i czy całego wieczoru po konsumpcji nie spędzimy na toalecie. Jak nie – znaczy, że połączenie jest dobre.

Zapychacz

Teraz pora na surówkowe zapychacze. Możemy je dodawać, lub z nich zrezygnować. To zależy jaki jest nasz cel. Najpopularniejsze surówkowe zapychacze to:

  • ziemniaki
  • makaron
  • ryż
  • kasza
  • grzanki

Nie są one stuprocentowo potrzebne do naszej sałatki. Nie dodadzą do niej żadnych wyjątkowych walorów smakowych. Ale jeśli chcesz podbić kaloryczność takiej sałatki, to jak najbardziej, nie wahaj się dodać do niej takiego zapychacza. Ale tutaj też musisz uważać, aby zapychacz pasował do reszty. Nie ma nic gorszego niż źle skomponowana sałatka, także miej to na uwadze.

Mięso

Prawdziwa sałatka ma mięso. Nie ma co tego kwestionować. Mięso jest dobre, bo zawiera dużo białka. Także koniecznie dodajcie coś mięsnego do swojej sałatki. Poniżej lista kilku pomysłów, które ja z powodzeniem stosuję w moich sałatkach:

  • kurczak
  • wieprzowina
  • wołowina
  • baranina
  • łosoś
  • krewetki
  • mule
  • małże św. Jakuba
  • ośmiornica
  • renifer
  • krab
  • wieloryb

Te mięsa mogą być z powodzeniem używane w sałatkach. Dodacie je i będzie dobrze. Mięso doda sałatce smaku umami, dzięki czemu zdobędzie pełnię smaku.

Sos

Teraz czas polać czymś naszą sałatkę. Tutaj mamy naprawdę morze możliwości i nawet niebo nie jest ograniczeniem. Pomysłów na sosy są setki, tysiące a nawet miliony. Wyselekcjonowałam poniżej te najlepsze. Zobaczcie, co proponuję dla Was:

  • oliwa z oliwek
  • keczup
  • majonez
  • sos 1000 wysp
  • sos czosnkowy
  • ocet
  • wódka
  • tabasco
  • śmietana 30%
  • jogurt
  • musztarda saperska
  • sos worchester
  • sos hamburgerowy
  • sos barbecue

Dodatki

Teraz to już naprawdę naprawdę możemy wyrzucić wodze fantazji w powietrze i dać się ponieść naszej bezkresnej inwencji twórczej. Jeśli niczego nie zepsułyśmy i nasza kompozycja smakowa jest spójna i pasująca do siebie, czas na dodatki. Dodatki zaakcentują smak naszej sałatki i sprawią, że nabierze ona tego „czegoś”. To „coś” sprawi, że wszyscy będą mówić: „Łał ale pyszna sałatka, jesteś moją najlepszą przyjaciółką Gosiu.”

Polecane przeze mnie dodatki:

  • lody
  • wiórki kokosowe
  • lukier
  • posypka czekoladowa
  • pianki (marshmallow)
  • żelki
  • majonez (majonezu nigdy nie za dużo)
  • cheetosy
  • kacza krew
  • sól
  • pieprz
  • czoko-shocki

Podsumowanie

To by było na tyle. Zmieszajcie te składniki a możecie być pewne, że wyjdzie wam z tego superaśna sałatka. Polecam przede wszystkim eksperymentować, bo eksperymenty w kuchni to podstawa. Jeśli nie eksperymentujecie to nic wam nie wyjdzie ciekawego. Także biegiem do kuchni, przygotujcie swoją autorską sałatkę i napiszcie mi jakich składników użyłyście!

Opublikowano w

  1. Podoba mi się zdanie, że prawdziwa sałatka ma mięso. Ja najbardziej lubię to z piersi indyka. 🙂 Świetny artykuł, z pewnością wykorzystam wiedzę przy projektowaniu następnej sałatki.

    Odpowiedz

  2. Dziękuję bardzo! Zawsze mam problem z sałatkami, bo zasadniczo próbuje do nich wrzucać wszystko bez żadnej reguły. Ten artykuł był dla mnie bardzo pomocny 🙂

    Odpowiedz

  3. Nie ma to jak sałatka z grzybów w occie z sałatą brokułami malinami śmietaną 30% i żelkami. Palce lizać.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *