Choroby sercowo- naczyniowe to różne schorzenia związane z zaburzeniem pracy serca, które mogą stanowić bezpośrednie zagrożenie życia. Często choroby te rozwijają się przez wiele lat bezobjawowo, a objawy ujawniają się już w zaawansowany stadium choroby. Przykładami chorób sercowo-naczyniowych są:
- Nadciśnienie tętnicze,
- Miażdżyca,
- Choroba wieńcowa i choroba niedokrwienna serca,
- Niewydolność serca,
- Kardiomiopatie,
- Choroby osierdzia,
- Wrodzone wady serca,
- Choroby zastawek serca – wrodzone i/lub nabyte,
- Zapalenie mięśnia sercowego,
- Choroby naczyń mózgowych,
- Przejściowe napady niedokrwienne,
- Udary,
- Tętniaki,
- Zapalenia naczyń krwionośnych,
- Niewydolność żylna,
- Zakrzepica żylna,
- Żylaki kończyn dolnych.
Choroby układu krążenia- główny powód zgonów w Polsce?
Dane z GUS pokazują, że najczęstszą przyczyną zgonów powyżej 60 r.ż. to właśnie choroby układu krążenia. Jest to główna przyczyna zgonów od wielu lat. W 1960 były odpowiedzialne za ok. 23%, a 30 lat później za blisko 53% wszystkich zgonów w Polsce. Na przestrzeni lat i rozwoju w sektorze medycznym udział chorób układu krążenia w zgonach stopniowo malał i w 2013r. był na poziomie niecałych 46%, co i tak stanowi ponadprzeciętny wynik wśród krajów Unii Europejskiej.
Co więcej należy pamiętać, że choroby układu sercowo-naczyniowego nie tylko dotyczą osób dorosłych, w podeszłym wieku, ale to też coraz częściej młode osoby. Wiąże się z tym nieodpowiedni styl życia, w tym stres, brak odpowiednego odpoczynku czy też złe odżywianie. Dlatego też tak ważne jest dbanie o zdrowie jeszcze przed wystąpieniem choroby, czyli tak zwana profilaktyka.
Profilaktyka chorób układu sercowo-naczyniowego
W profilaktyce chodzi o zapobieganie wystąpieniu choroby, aby nie dopuścić do momentu, w którym potrzebne jest leczenie. Na profilaktykę składają się:
- Zastosowanie urozmaiconej diety, która zakłada wykorzystanie założeń diety śródziemnomorskiej. Dieta ta składa się z dużych ilości warzyw i owoców, roślin strączkowych, ryb oraz pełnoziarnistego pieczywa, chudego mięsa, niskotłuszczowych oraz fermentowanych produktów mleczarskich, a także tłuszczów roślinnych. Ograniczeniu podlega spożycie czerwonego mięsa, tłuszczu zwierzęcego, cukru, słodyczy oraz alkoholu.
- Wyeliminowanie palenia tytoniu.
- Regularna aktywność fizyczna.
- Utrzymanie prawidłowej masy ciała, przy optymalnej wartości wskaźnika masy ciała do wzrostu(BMI) 20-25 kg/m2.
Dietetyk kliniczny – pomoc w diecie
W przypadku profilaktyki, ale również wsparcia leczenia chorób sercowo-naczyniowych warto zasięgnąć porady dietetyka. Ważne, żeby zrozumieć, że dietetyk jest również od pomocy w zrozumieniu zasad żywienia w różnych jednostkach chorobowych, to nie tylko dieta eliminacyjna czy odchudzanie. Poznań jak i wiele innych większych i mniejszych miast dysponują dużym wyborem wśród dietetyków.
Dietetyka kliniczna Poznań- dietetyk kliniczny Poznań – dietetyk Poznań
W Poznaniu dietetycy przyjmują zazwyczaj przy przychodniach rodzinnych, a także w prywatnych gabinetach. Jedną z placówek medycznych w Poznaniu jest Instytut Mikroekologii w Poznaniu, gdzie przyjmują różni specjaliści w tym dietetycy (Poznań, ul. Sielska 6-dietetyk Jeżyce, dietetyk Grunwald).
Leave a comment