dieta w autyzmie

Dietetyczne rekomendacje w autyzmie

Na chwilę obecną nie ma jednoznacznych wytycznych żywieniowych dla osób cierpiących na autyzm. Dieta jednak pełni kluczową rolę jako element wspierający terapię. Aby w pełni zindywidualizować zalecenia żywieniowe zaleca się poszerzoną diagnostykę niedoborów żywieniowych, a także mikrobioty jelitowej (KyberKompakt Pro) oraz alergii i nadwrażliwości pokarmowych (ImuPro).  Restrykcje i eliminacje dietetyczne bez wyraźnego wskazania, potwierdzonego odpowiednimi badaniami, nie są właściwą drogą terapii i mogą prowadzić do niedoborów żywieniowych lub w dalszej konsekwencji do niedożywienia.

Dieta, autyzm

Przepisy w diecie dziecka z autyzmem mogą uwzględniać założenia diety eliminacyjnej, ale też indywidualnej diety. Dieta w autyzmie powinna składać się z produktów nieprzetworzonych i świeżych ze znanych i pewnych źródeł. Nie zaleca się aby przepisy były bardzo skomplikowane, powinny jednak być urozmaicone tak aby dieta była bardziej atrakcyjna dla dziecka. Dieta w autyzmie powinna uwzględniać zapotrzebowanie energetyczne oraz odpowiednią podaż makroskładników, składników mineralnych i witamin zależną od wieku i stanu odżywienia.

Dieta, autyzm- przepisy

Przy diecie eliminacyjnej w autyzmie najważniejsze jest jakościowe zastąpienie eliminowanych produktów z diety. W przypadku usunięcia zbóż zawierających gluten, zaleca się zastąpienie ich bezglutenowymi odpowiednikami, takimi jak: kasza gryczana, ryż, kukurydza, komosa ryżowa, amarantus, sorgo. Zboża warto łączyć z warzywami, a także źródłami białka roślinnego (np. nasiona roślin strączkowych) i zwierzęcego (np. ryby, mięso). Dieta w autyzmie niekiedy wymaga rezygnacji z produktów nabiałowych. Właściwa eliminacja nabiału polega na usunięciu z diety zarówno produktów z mleka krowiego jak i koziego oraz mleka innych zwierząt. Jest to ważny element, ponieważ reakcja organizmu na białka mleka może być jednakowa- niezależnie od źródła. Dobrymi zastępnikami produktów mlecznych są napoje roślinne i tworzone na ich bazie produkty takie jak jogurty roślinne. Ciekawostką jest, że coraz częściej można zakupić jogurty roślinne zawierające bakterie probiotyczne. Istotnym aspektem przy wyborze zamienników nabiału jest zwrócenie uwagi na ich skład na etykiecie, ponieważ nierzadko mogą zawierać dodatki do żywności nie zawsze pożądane w jadłospisie. Aby dieta w autyzmie była kompletna i pełnowartościowa wskazane jest wybieranie produktów roślinnych wzbogacanych w wapń, tak aby stały się w miarę możliwości jakościowym odpowiednikiem nabiału. Nieumiejętnie prowadzona dieta w autyzmie, w tym właśnie eliminacja może prowadzić do znacznego zubożenia diety i zwiększać ryzyko niedoborów.

Leave a comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *