Olej lniany i jego wykorzystanie

Olej lniany ceniony szczególnie przez dietetyków i wszystkie osoby związane ze zdrowym odżywianiem. Olej lniany otrzymujemy poprzez tłoczenie na zimno nasion lnu zwyczajnego. W ostatnim czasie zyskał znaczącą popularności, za sprawą swoich niezwykle wysokich wartości odżywczych. Nie należy on wprawdzie do najtańszych jako jeden z tłuszczów jadalnych, jednakże jego wysoka cena w pełni rekompensowana była przez walory odżywcze i uzdrowieniowe.

Oprócz oleju lnianego, do wartościowych tłuszczy spożywczych, zarówno przemysłowych jak i jadalnych zaliczamy olej kokosowy oraz olej rzepakowy. Wszystkie z nich charakteryzują się wysoką wartością kwasu linolenowego, (omega 3), kwasu linolowego (omega 6) oraz kwasu oleinowego (omega 9).

Wróćmy jednakże do oleju lnianego. Jest to olej jadalny, który najczęściej stosowany jest to potraw na zimno. Jest on idealny do sałatek, bądź dla dekorowania dań głównych lub dla wszelkiego rodzaju sosów i dressingów na zimno. Olej możemy podgrzać, ale traci on wówczas wiele swoich prozdrowotnych walorów – na których z resztą tak bardzo nam zależy.

Olej lniany wykorzystywany jest nie tylko w standardowych potrawach w kuchni. Ponadto, często wykorzystywany jest w przygotowywaniu maści i mazideł w farmaceutyce, szczególnie do leczenia oparzeń i odmrożeń.

Wykorzystywany także w szerszym zakresie w przemyśle, jako wydajmy i polaryzujący tłuszcz, nadający się w przetwórstwie.

Olej lniany niewątpliwie posiada szereg wartości odżywczych potrzebnych każdemu człowiekowi, a do tego przekazuje on je w formie bardzo uproszczonej, niezwykle naturalnej. Dzięki czemu organizm w pełni może korzystać z wszelkich dobrodziejstw jakie olej lniany dostarcza do naszego ciała. A pamiętajmy, że w zdrowym ciele, zdrowy duch.

Opublikowano w

Leave a comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.