Naturalne toksyny

Wydawałoby się, że wszystko co naturalne jest zdrowe. Otóż nie. Mnóstwo naturalnych substancji, które istnieją w owocach, warzywach, orzechach jest dla człowieka zwyczajnie trująca. Nawet w minimalnych ilościach. W tym artykule opiszę parę ciekawszych naturalnych toksyn.

Solanina

Gdzie ją znajdziemy? Głównie w zielonych pomidorach lub niedojrzałych lub zepsutych ziemniakach. Gdy dostanie się do przewodu pokarmowego, efekty będą nieprzyjemne. Do głównych objawów zatrucia tą substancją należy niepokój, zaburzenia oddychania, częstomocz, białkomocz, rozszerzenie źrenic, zaburzenia krążenia, wymioty, mdłości. Nic przyjemnego. Także uważajmy na ziemniaki i pomidory.

Saksytoksyna

Tę toksynę możesz zjeść przypadkiem razem z owocami morza. Takich jak małże, ostrygi, przegrzebki itd. Toksyna ta wytwarzana jest przez plankton. Trafia ona do tych organizmów, które mają dwuklapową budowę swojej muszelki. Zatrucie jest bardzo widowiskowe. Po wchłonięciu tej substancji zostaniesz dosłownie porażony. W wypadku zatrucia należy jak najszybciej dostać pomoc lekarską, bo porażenie doprowadzić może do zaburzeń oddychania. Które z kolei mogą skończyć się zgonem.

Kwas szczawiowy

Tą substancję możemy znaleźć w wielu popularnych rzeczach, takich jak szczaw, szpinak, rabarbar, herbata, kakao. Za jednym zjedzeniem produktu go zawierającego zapewne nic nam się nie stanie. Jednak przedłużone spożycie może skończyć się kamicą nerkową. Produkt ten jest doceniany w przemyśle chemicznym i stosuje się go jako środek do usuwania rdzy i czyszczenia urządzeń sanitarnych. A w pszczelarstwie używa się go do zwalczania roztocz.

Kwas fitowy

Znajdziemy go w mąkach ryżowych, pszennych, żytnich oraz orzechach. Gdy dostanie się do naszego organizmu, zaczyna wiązać wapń, magnez, cynk, żelazo. Przez to stwarza te substancje nieprzyswajalnymi. Z drugiej strony, przeprowadzono badania, w których wyszło, że spożycie pokarmów zawierających ten kwas może chronić przed osteoporozą. Nie wiadomo więc czy jest to substancja dobroczynna czy nie. Tak czy inaczej, nie polecam jeść wyłącznie rzeczy opartych na mąkach.

Kwas erukowy

Znajdziemy go w gorczycy oraz rzepaku. Na zwierzęta działa on toksycznie. Uszkadza on serce i układ krwionośny. Zwykły olej rzepakowy może zawierać nawet 50% tego kwasu! Jednak obecnie produkowany olej jest wytwarzany z lepszych odmian rzepaku, dzięki czemu zawartość tego kwasu w oleju wynosi nie więcej niż 2%.

Awidyna

Tą substancję spotkamy w białku jaj. Niszczy ona witaminę H. Jak się jej pozbyć? Wystarczy ugotować jajko.

Amigdalina

Znajduje się w migdałach i pestkach wiśni, moreli, brzoskwiń, śliwek. Jedne źródła, medyczne, podają, że jest to substancja toksyczna. Ma ona prowadzić do bólów głowy, drętwienia, ślinotoku, zaczerwienienia skóry, drgawek a także śmierci. Z kolei są też inne źródła, tzw. alternatywne, które nazywają amigdalinę witaminą B17. Ma ona pomagać na wszystkie znane choroby oraz leczyć raka. Ja jednak zostanę raczej przy naukowym poglądzie, że jest to groźna toksyna. Nie jedzcie więc pestek.

Opublikowano w

Leave a comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.